Back

Produktbild

Donau-Fietspad 2 (NL)

Oostenrijk - Van Passau naar Wenen

140 pages, 1:50000
Length: 330 km
City maps, accomodation index, elevation profile, wire-binding
978-3-85000-077-2
Price: € 15,90
Click on edition:
8th Ed. 2017

Link zur Druckansicht

Höhenprofil

Het Donau-fietspad

De laatste tien jaar is het Donau-fietspad tot een van de belangrijkste lange afstandsfietsroutes in Europa gaan behoren. De voornaamste reden is zeker de landschappelijke schoonheid en de cultuurhistorische rijkdom die het Donaudal te bieden heeft.
Zonder behoorlijke infrastructuur zijn de vele bezoekers niet te verwerken. In het geval van het Donau-fietspad betekent dit goed verzorgde en bewegwijzerde fietspaden en een dienstverleningssector die zich naar de behoeften van fietstoeristen richt. In het nu volgende gedeelte zijn enige praktische aanwijzingen over het gebruik van dit boek en de juiste reisvoorbereiding opgesomd.

Route-kenmerken

Afstand

De afstand van het Donau-fietspad met vertrek in Passau en aankomst in Wenen bedraagt 320 km. Uitstapjes en varianten zijn hierbij niet meegerekend.

Wegenkwaliteit & verkeer

De fietsroute langs de Donau is zeer goed verzorgd. Praktisch overal is er voor geasfalteerde fietspaden en verkeersarme straten gekozen; zo dicht mogelijk aan weerszijden van de Donau.

Bewegwijzering

De oriëntatie bij het volgen van de Donau-route wordt vergemakkelijkt door speciale wegwijzers. Hier en daar kan echter een bord ontbreken of zijn verdraaid. In Opper- en Neder-Oostenrijk zijn fietspaden aangegeven door groene, rechthoekige borden. Het Donau-fietspad is meestal aangegeven door borden met „Donauradweg“. Diverse regionale routes komen bij het Donau-fietspad uit. Van deze regionale routes wordt deels gebruik gemaakt voor de uitstapjes en varianten. In de tekst wordt dit uitdrukkelijk vermeld.

Reisindeling

De 330 km lange Donau-route is in dit boekje in de stroomrichting beschreven, d.w.z. van west naar oost. Zo profiteert u het meest van de heersende windrichting en het – geringe – verval van de Donau.
De route verloopt grotendeels over beide oevers en wordt aan beide zijden van de rivier met „Donauradweg“ aangegeven. Wij willen u er op attent maken dat het – gezien de zonnestand in het voorjaar en in de herfst – het aan de zuidoever van de Donau schaduwrijker is dan aan de noordoever.
In deze gids worden de routes aan beide Donauzijden beschreven. Eerst steeds de route op de noordoever – aan de linkerkant en daarna de route op de zuidoever – aan de rechterkant. De route is in drie delen opgesplitst: Passau-Linz, Linz-Melk en Melk-Wenen.
De aanduidingen „linker-» en „rechteroever» zijn steeds in stroomrichting bedoeld. In tegenstelling tot andere grote rivieren, worden bij de Donau de kilometers stroomopwaarts geteld. Om de oriëntatie te vergemakkelijken zijn achter de plaatsnamen de rivierkilometers geschreven (bijv. Passau km 2226 of Wenen km 1929) en de Donauoever (L of R). De indeling in drieën is bedoeld om de grootschalige oriëntatie te vergemakkelijken en niet als aanbevolen dagetappes. Als u ook museumbezoek en zwemstops heeft gepland, dan moet u voor de hele toer minstens een week rekenen. In deze gids heeft u de keus uit diverse kortere en langere uitstapjes door het omringende landschap, zodat u naar lust en interesse kunt variëren.
In geval van nood kunt u tijdens op fietstaxi’s. De telefoonnummers van zulke bedrijven vindt u onder het titel Fietstransport. Spoorlijnen begeleiden grote delen van het Donau-fietspad, zodat u ook een gedeelte met de trein kunt reizen. Zie de sectie Fiets & Spoor langs de route.

Belangrijke adressen
Verdere informatie kunt u bij de regionale VVV’s verkrijgen: Oberösterreich Touristik GmbH, Freistädter Str. 119, 4041 Linz, Tel: 0732/7277-260, Fax: 0732/7227-220, E-mail: info@touristik.at, www.touristik.at
WGD Tourismus, Information, Lindeng. 9, 4040 Linz, Tel: 0732/7277-800, Fax: 0732/7277-804, E-mail: info@donauregion.at, www.donauradweg.at

Back